nagy szemek

 2009.05.09. 13:10

 

 Luscinia megarhynchos

na ki ő?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÜLEMÜLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hangicsál: http://www.kondavolgy.hu/index.php?PHPSESSID=dda5f3f79468e36e9fc2df2a56a0de13&lap=madar&media=018

margitsziget, este. csalogány-fülemüle-filemüle-és   : imádja  a feketebodzát. na jó. a bodzaszörp finom." gégéje négy különböző hangot tud kiadni egyszerre, beleértve ebbe a zenei szempontból tökéletes akkordokat is. "

A fülemüle (Luscinia megarhynchos) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe rigófélék családjába tartozó faj.

Előfordulás, fészkelőhely:

Eurázsia nyugati felében és Eszak-Afrikában költ. A Brit-szigetek nagyobb részéről és Skandináviából hiányzik. Hazánkban nagyobb számban főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő. Alföldi elterjedése a számára megfelelő élőhelyektől, pl. folyóárterektől függ.
Fészkelőhely: Legfontosabb fészkelőhelyei a gazdag aljnövényzetű lomberdők szegélyei, a folyóárterek, fűz-nyár ligeterdők, a parkok, az öreg temetők és a nagyobb kertek. Ez utóbbi élőhelyen csak akkor telepszik meg, ha a száraz lombot nem takarítják el a bokrok alól.

 

Életmód, szaporodás:

Szinte kizárólag a talajon mozgó rovarokkal, pókokkal, csigákkal táplálkozik. Tavaszi érkezése után főleg pókokat zsákmányol. Az etető madarak az eleséget általában 30-40 m sugarú területről hordják. őszi vonulás idején a fekete bodza bogyóit is fogyasztja. Ilyenkor egyes példányok annyira meghíznak, hogy néha még repülni is alig tudnak. A fészek rendszerint a talajon, facsemete tövében, bokor alatt, rőzserakásban, borostyán között, erdei tuskó védelmében készül. Aljzata sok lomb, erdőkben elsősorban tölgylevél. Maga a fészek ugyancsak száraz levelekből és vékony gyökerekből áll. Előfordul, hogy papírdarabkákat is beépít. A viszonylag mély csészét finom gyökerekkel béleli. A tojások száma általában 5, ritkábban 4 vagy 6. A tojó az utolsó tojás lerakása után kezd kotlani. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki és ugyanennyi idő alatt hagyják el a fészket. Ekkor még nem tudnak repülni, a közelben egyenként rejtőznek, szüleik tovább etetik őket. Négyhetes korukban válnak önállóvá, de a család még hosszabb ideig összetart.


 

Külső jellemzők:

Dolmánya rozsdabarna, farka rozsdaszinű; a test alsó része fehéres. A madár alig veréb nagyságú, finomabb alakzatú; csőre finom, hegyes, lába karcsú.


 

Védettség:

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 forint.

 

 Katie Melua meg jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://kislanyazongroanal.blog.hu/api/trackback/id/tr731111404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása