Artemisia annua

 2008.11.24. 14:14

"Az egynyári üröm (Artemisia annua) valószínűleg Ázsiából ered, de a középkortól Európában is termesztik. Fás tövű, dúsan elágazó űrömfaj, amelyet nálunk is régóta szívesen ültetnek, különösen kellemes citromillatáért. Az artemisiát nálunk hívták Isten fájának, istenfűnek, de seprőrutának is. Kínában legalább kétezer éve használják gyógyításra, de egyes ázsiai országokban salátaként is népszerű. Az újkori gyógyításban ebből készült az artemiszinin nevű maláriaellenes gyógyszer.

Az amerikai kutatócsoport Tomikazu Sasaki kémikus professzor vezetésével találta meg a ráksejteket célzottan elpusztító molekulát. A szert egyelőre emberi sejttenyészetekben, illetve patkányokon tanulmányozták. A patkányokban az emlőráksejteket pusztította igen hatásosan.

Célzott támadás

"Ez a szer olyan, mint valami különleges ügynök, aki a daganatsejt belsejében helyez el egy bombát" - nyilatkozta a vizsgálat vezetője. A kutatás olyan műszerrel történt, mely azt is igazolta, hogy a készítmény hogyan befolyásolja az egészséges sejteket, illetve a ráksejteket. Azt találták, hogy az új, gyógyhatású anyag minden egyes ép sejt mellett 12 ezer rosszindulatú sejtet is elpusztít, ezért remélhető, hogy nagy adagban lesz adható a daganatos betegeknek.

A munkacsoport éppen a most talált új molekula utóbbi tulajdonságát tartja a legfontosabbnak. A daganatellenes készítmények az egészséges sejteket is károsítják, de ha a sejteket ölő hatás ilyen nagymértékben a ráksejtekre vonatkozik és azokhoz képest az ép szövetek működő sejtjeit csak kevéssé pusztítják el, nagy biztonsággal alkalmazhatók az orvosi gyakorlatban.

Az eddigi adatok szerint az új szer patkányok emlőrákjához hasonló mértékben hatékony az emberi emlőráksejtek és a prosztatadaganat-sejtek ellen. A kutatás folytatódik, hiszen egy ígéretes anyagból a részletes állatkísérletek, majd első, emberi megfigyelések és biztonsági tanulmányok elvégzésének időtartama inkább évtizedekben, mint esztendőkben mérhető. " Index

Más néven: ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska

Hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Fás tövű, dúsan elágazó, sallangos levelű ürömfaj, levélsallangja keskeny, szálas, szára 0,3-1 m magas, virága sárgás, nálunk kertben és temetőben ősz felé virít. Azon egyszerű, nem rikító szépségű kerti virágok egyike, amelyet hajdanán kellemes citromillatáért szívesen ültettek.


Gondozás
Napos helyen, majd minden jó vízvezetésű talajtípuson megterem. Szárazságtűrő. A komposztot meghálálja. Ne telepítsük szeles helyre. Ősszel gyökérről, dugványozással szaporítható. Dugványozáskor a 15 cm-es darabokat 9cm mélyen dugjuk homokba. Tavasszal ajánlatos visszametszeni. Konténerben is nevelhető. Ágyások, kerti utak szegélynövénye, sziklakertbe is ültethető.

Szára és levele erősen citrom illatú. Olaja többek közt abszintolt és szeszkviterpéneket, továbbá nem illékony abrotrint és kumarinokat tartalmaz.

Használták dezodorálóként, féreghajtónak, molyriasztónak. Leveles, virágos ágát párna alá helyezve álmatlanság ellen használták. Illatosítanak vele poutpourrit, ízesítenek ecetet. Levelét fürdővízbe teszik. Alkalmazzák betegség utáni lábadozás időszakában. Szárított ága természetes szúnyogriasztó. Szárított levelének teáját (1 bögre vízzel 2 teáskanál levet kell leforrázni.) korpás haj öblítésére használják. Mint afrodiziákum a férfierőt növeli, a hűség, a szerelem növénye. A babona szerint távol tartja a gonosz szellemeket, a tolvajokat, a kígyókat. A boszorkánykenőcs alkotórésze. Manapság elfeledett, zsíros húsokhoz illő fűszer. Emésztésserkentő, étvágyjavító.
A virágos ág levelének alkoholos kivonata (1:1 25%-os etanol) olyan tinktúra, amely a homeoátiában az étvágy általános erősítésére és felkeltésre szolgál. Adagolása: napi 3-szor 2-4 ml. A szer jellemzőihez tartozik a hasgörcs és a széleresztés, a hasmenés és a székrekedés váltakozása és a megemelkedett testhőmérséklet. (Magyarországon nem törzskönyvezett) Terebess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kislanyazongroanal.blog.hu/api/trackback/id/tr25785887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.