sósmákoska
20 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg sajt
2 dkg egész mák
Só
1 tojás sárgája
Kömény
Összegyúrni majd minimum fél órára hűtőbe tenni.
Kiszaggatni, köménnyel megszórni, 200-220C-on 15-20 perc alatt megsütni.
32 db lesz belőle.
dióskeksz
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- fél-fél kávéskanál őrült szerecsendió, fahéj, szegfűszeg
- 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 10 dkg darált dió + 15 dkg fél dióbél a díszítéshez
- kevéske só
Elkészítés:
1.) A margarint kivesszük a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni. Amikor már jól megpuhult, habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük.
2.) A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket, egy csipet sót, összekeverjük, a tojásos margarinhoz adjuk. Beletesszük a diót, jól összedolgozzuk, és a tésztát alufóliába csomagolva, a hűtőben egy óra hosszat pihentetjük.
Ezután a liszttel beszórt deszkára tesszük, és kb. fél cm vékony lappá nyújtjuk, kiszaggatjuk kerek formára (pogácsaszaggató, hagyományos retro kávéspohár, ami kézbe akad:) ).
3.) A sütőlapra sütőpapírt teszünk, erre rakjuk a kis korongokat. Megkenjük a tojással, a közepébe egy dióbélt nyomunk.
A 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük.
A papírról még melegen leszedjük, mert ha kihűl, akkor nehezebb lesz levenni - vagyis akkor le kell valahogy vésned, vagy vakarnod:).
Dobozba tedd el másnapig, hogy puhuljon!
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- fél-fél kávéskanál őrült szerecsendió, fahéj, szegfűszeg
- 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 10 dkg darált dió + 15 dkg fél dióbél a díszítéshez
- kevéske só
Elkészítés:
1.) A margarint kivesszük a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni. Amikor már jól megpuhult, habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük.
2.) A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket, egy csipet sót, összekeverjük, a tojásos margarinhoz adjuk. Beletesszük a diót, jól összedolgozzuk, és a tésztát alufóliába csomagolva, a hűtőben egy óra hosszat pihentetjük.
Ezután a liszttel beszórt deszkára tesszük, és kb. fél cm vékony lappá nyújtjuk, kiszaggatjuk kerek formára (pogácsaszaggató, hagyományos retro kávéspohár, ami kézbe akad:) ).
3.) A sütőlapra sütőpapírt teszünk, erre rakjuk a kis korongokat. Megkenjük a tojással, a közepébe egy dióbélt nyomunk.
A 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük.
A papírról még melegen leszedjük, mert ha kihűl, akkor nehezebb lesz levenni - vagyis akkor le kell valahogy vésned, vagy vakarnod:).
Dobozba tedd el másnapig, hogy puhuljon!
SÓS MANDULA
40 deka mandula, 1 tojásfehérje, 1 tk. só
A fehérjét lazán felverjük, belekeverjük a mandulát, jól átforgatjuk, majd a felesleges fehérjét egy szürön keresztül lecsepegtetjük. Megsózzuk és egy sütöpapírral kibélelt tepsin, 190 fokon, kb. 10 percig sütjük. Utána a tepsin hagyjuk teljesen lehülni, majd légmentesen csomagoljuk / fémdoboz, stb./
--és mi van a dunakeszi tónál?