holnaptól szaladok

 2009.02.15. 10:02

fecskevarrás, Schmidt Egon könyveinek lapozása, álmélkodás, házikó a tutajon, a szerelmes füstifecske. énekes nádiposzáta. geze. meggyvágó. hogy a gyógynövényekről már ne is beszéljünk. itt a tavasz. és? hideg tél van.

Schmidt adott elő a gombásoknál. Kéne többet beszélnie  a madarakról. kéne minden nap. kéne egy műsor. míg nem késő.

 

 

 

Schmidt Egon

Isten legnagyobb temploma


 

Amikor hátam mögött marad a város füstös lármája, és az erdőben, a mezőkön vagy a vízparton járok, öröktől való, beláthatatlan nagyságú templomban érzem magam. Kupolája az ég kékje, freskói a békésen úszó, folyton változó alakú bárányfelhők, a kórust a patakok csobogása, a szellő halk suttogása, a mezők felett keringő pacsirták trillái, az erdőszélek fülemüléinek csattogása, a sárgarigó flótája és a kakukk vidám kiáltása adja. A fák alatt tarka szőnyeget terít lábaim elé az odvas keltike, felette kövér potrohú poszméhek döngicsélnek, és aranyló foltokat ültetnek az avarra a levelek között beszűrődő napsugarak. Ha pedig friss szellő érkezik és meghintáztatja a korona ágait, ezek a foltok is megmozdulnak, és nesztelenül, sejtelmesen csúszkálnak ide-oda az ősszel lehullott és az ősi törvények szerint lassan finom humusszá porladó halott leveleken.

Ebben a nagy, Isten alkotta templomban tavasszal virágpompa fogadja a látogatót. A kopár füvű domboldalakon ezrével tárják a nap felé sárga szirmaikat a tavaszi hérics gyönyörű virágai, hófehéren övezik az erdőket a virágba borult kökénybokrok, bent a fák között pedig úgy állnak a többi között meghúzódó virágzó vadcseresznyefák, mintha menyasszonyi ruhát öltöttek volna. A vízparton, a fűzfák alatt mindent elborít sárga szirmaival a salátaboglárka, bódító illatával rovarokat csábít magához a zelnicemeggy, és az utak mentén mint aranyló, apró sárga pötytyök bújnak meg a fű között a pitypang egyszerűségében is gyönyörű virágai.

Szellő borzolja a magasba szökkenő, frissen zöldellő új nádat, az ég kékje csillan meg az enyhén fodrozódó víztükörben és egy magasba nyúló tavalyi nádszálon kapaszkodva újra karicsol az Afrikából megtért nádirigó. A vízen nyári ludak vezetik pelyhes fiókáikat. Elöl úszik a tojó, utána apró lábaikkal szaporán evezve a kicsinyek, a sort a mindenre figyelő gúnár zárja. Hangosan trillázik a kis vöcsök, majd egy pillanatra elő is bukkan a nád közül, de amikor magán érzi a kutató emberi tekintetet, egyetlen gyors mozdulattal alábukik. Szárcsák feleselnek egymással a sűrűben, láthatatlan vízityúk hallatja "prütty" kiáltását, nyomban rá a guvat visít furcsa, a megriadt malacéra emlékeztető hangján.

Távolabb a parttól kövér lapulevélen nappali pávaszem tárja szét színpompás szárnyait, láthatatlan országúton hangyák sietnek a fű között, és egy apró bogárka legalább tizedszer próbál kikapaszkodni abból a mély keréknyomból, amelybe vigyázatlanul belepottyant. Párás hajnalokon őzsuták jönnek a rétre nemrég született pettyes gidáikkal, nem messze tőlük csillogó tollú büszke fácánkakas sétál a harmatos fűben. Körülpillant, aztán megrázza szárnyait, kiált egyet, majd egy vakondtúráson tollászkodni, szárítkozni kezd. Fecskék cikáznak a magasban, valahol gólya kelepel, a rét füvében fürjkakas pitty-palattyol, és ujjongó trillákkal emelkedik a felhők felé a mezei pacsirta.

Ez a hatalmas templom, amelyben a római Szent Péter-bazilika is csupán parányi porszem lehetne, évmilliók óta hirdeti a teremtés dicséretét. Hirdeti annak ellenére, hogy az ember minden eszközzel rombolni igyekszik. Irtja az erdőket, szennyezi a folyókat és az óceánokat, ritka kinccsé változtatja a tiszta levegőt, és az enyészet csíráját lopja a talajba is. Ha nem tudunk megálljt parancsolni a pusztításnak, Isten legnagyobb és legnagyszerűbb temploma romba dőlhet. Ha pedig elpusztul, maga alá temet bennünket is.

(A szerző ornitológus, szakíró

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kislanyazongroanal.blog.hu/api/trackback/id/tr74943974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása