Croissant & Gyömbéres -Diós

 2008.11.30. 13:39

INNEN: http://fuszereslelek.blogspot.com/

" 1. Hozzávalók 24 darabhoz:
60 dkg rétesliszt
12 g friss vagy 7 g szárított élesztő
12 g só
75 g porcukor
35 g igen puha vaj
5 dl tej
0,5 dl tejszín
325 g hideg vaj
A megkenéshez:
2 tojás
1 tojássárgája
A tejszínt öntsük a tejhez, majd óvatosan, nehogy leégjen, forraljuk be, amíg kb 1,5 dl sűrű tej nem lesz. (Köszi Zsuzska még egyszer!) Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Innentől egy az egyben a könyv utasításait követtem, be is másolom ide:
Oldjuk fel az élesztőt a tejszínes tej kétharmadában.
Szitáljuk a lisztet egy mély tálba. Kever­jük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Ha a tészta túl kemény, adjuk hozzá a megmaradt vizet. Takarjuk le folpackkal, és szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát 1-1,5 óráig.
Amikor a tészta a kétszeresére kelt, vegyük ki a tálból, dagasszuk át, majd tegyük vissza. A tálat takarjuk le folpackkal, és hűtőben pihentessük a lésztát 1—1,5 óra hosszat.
Vegyük ki a tálból, ismét dagasszuk át, megint takarjuk le, és 30 percre tegyük a mélyhűtőbe.
Vegyük ki a tésztát a mélyhűtőből. A kemény vajat addig gyúrjuk, amíg meglágyul.
Belisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát olyan tégla lappá, amely háromszor olyan hosszú, mint széles.
A vajat helyezzük a tészta alsó szélére, és tenyerünkkel addig nyomkodjuk, a téglalap kétharmadát befedjük vele.
Hajtogassuk úgy a tésztát, hogy először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerül az alsó harmada. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
Nyújtsuk ki a tésztát ugyanolyan téglalappá, mint az előbb, és kenjük rá a vaj megmaradt részét. Ugyanúgy hajtogassuk háromba, azután csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
Lisztezzük be a munkalapot, és nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra. Éles késsel vágjunk belőle 20 cm-es magasságú, 12 cm-es alapú háromszögeket.
A formázáshoz tegyünk magunk elé a háromszöget úgy, hogy a talpa legyen felénk, csavarjuk fel, majd a végeit hajtsuk be, hogy kifliformát kapjunk. A croissant-okat tegyük egymástól 5 centire egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Szobahőmérsékleten kelesszük 1 ½ -2 órát.
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gáz: 8-as fokozat). Üssük a tojásokat és a tojássárgáját egy tálba, sózzuk meg, és verjük fel. Kenjük meg a croissant-okal, majd tegyük a sütőbe, és csök­kentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gáz: 5-ös fokozat). Süssük 20 percig. Ekkor vegyük ki, és rácsra rakva hagyjuk kihűlni őket.
Fahéjas cukorral, és mazsolával töltöttem."

 

2. "Hozzávalók:
1 adag leveles vajas tészta (két doboz bolti)
30 dkg dió
10 cm gyömbér
1 ek fahéj
2 dl méz
1 citrom reszelt héja
15 dkg mazsola
A tésztát hosszúkás téglalappá nyújtom, majd megszórom a diós töltelékkel. Ehhez a diót durvára vágom, a gyömbért megpucolom és lereszelem. A citrom héját is lereszelem, majd elkeverem az összes hozzávalót. Egyenletesen elkenem a tésztán, majd a hosszanti élét félig feltekerem. A másik oldalát is betekerem, majd vékony csíkokra vágom. Így pillangó formája lesz.
220 fokra előmelegített sütőben 20-15 perc alatt szép pirosra sütöm."

 

 

http://anyafold.blog.hu/2008/11/25/beszerzo_blog_fuszer_es_csemege ??

A bejegyzés trackback címe:

https://kislanyazongroanal.blog.hu/api/trackback/id/tr99796097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása