"Szappant nem foztem fahamuval, de mosogatni, surolni mar suroltam parszor vele:) pontosabban a belole keszult luggal. Nem feltetlenul kell hozza esoviz. Legalabbis, amit en hasznaltam, nem esovizzel keszult:) Valami tesztaszurobe bele kene tenni gezt v hasonlot, arra a hamut, atcsorgatni rajta lagy vizet. Ami atfolyik viz, pontosabban mar lug, azt fozni, enyhen sargas lesz. Aztan az Elfeledett mestersegekben le van irva, h lehet tovabb ebbol szappant kesziteni. Az a nedves hamu meg, ami megmarad kivalo suroloszernek. Csaptelepeket, mosogatot, sutot, leragadt eteles edenyeket nagyon jol lehet vele tisztogatni."
Idézet egy fórumról.
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/38.html
"Egy nappal a szappanfőzés előtt lúgot készítünk úgy, hogy fahamut forró esővízzel leöntünk és egy dézsában állni hagyjuk, hogy ülepedjék. Következő nap 10 liter lúgba 5 kg zsírt és 1 kg zsírszódát teszünk, s addig főzzük folytonos keverés közben, míg a szappan a lúgtól el nem válik. Mikor a hab szűrődni kezd, hogy a lúgtól könnyebben elváljék, két-három marék konyhasót szórunk belé. Lyukas ládikába rongyot teszünk, és abba öntjük belé.
(1918. július 11.)
Szép könyv (Elfelejtett mesterségek)szerint a hamulúgot addig kell forralni, míg a belerakott tojás lebeg benne.
Az ő receptje: fél liter lúghoz 1 kg tiszta, olvasztott zsírt 3 órán át kis lángot forral, hagyja kihűlni majd fél kiló sót tesz hozzá. Ezután ruhával bélelt formába önti - a sóoldat hátrahagyásával (ezt majd értelmezzétek nekem) majd illatosító- és színezőanyagokat kever hozzá (szín: sárgarépa, spenót, cékla , illat: levendula, rozmaring, citromfű)."
Babaneten még itt tovább: